Programötletek otthonra

kreatív hobbi festés

Az otthon töltött idő is lehet izgalmas és változatos, hiszen a négy fal között is rengeteg lehetőség van szórakozásra, önfejlesztésre és közös programok szervezésére a szeretteinkkel – mindezt persze úgy, hogy betartjuk a távolságtartás szabályait. Összegyűjtöttem néhány ötletet, amikkel kicsit színesebbé lehetne varázsolni a monoton mindennapokat anélkül, hogy el kellene hagyni a házat.

Film-, sorozatnézés

Radikálisan megnőtt a megnézett filmjeim listája az elmúlt hetekben és gyanítom, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Némi változatosságot hozhat Netflix Party funkció, ahol online sorozatmaratonokat lehet szervezni a barátokkal, de akkor sem kell kétségbeesni, ha nincs Netflix előfizetésed. Április 21-én ugyanis elindul a Budapesti Távmozi, ahol online közvetítések formájában az új mozipremierek és a fesztiválok is elérhetőek lesznek. De ha szeretnétek filmajánlót is olvasni, akkor kövessétek a blog Facebook oldalát, ahova hamarosan kikerül egy lista a karantén ideje alatt megnézett kedvenc filmjeimből.

Olvasás

Számomra a reggeli olvasás egy csésze kávé vagy tea mellett a tökéletes napindító program, amikor még minden csendes és tudom, hogy van egy nyugodt félórám, mielőtt elkezdeném a napot. A legtöbben időhiány miatt hanyagolják az olvasást, így a karantén egy jó alkalom lehet (újra) megszeretni a könyveket. Szerencsére a MEK oldalán közel 20.000 könyv közül válogathatunk, köztük olyan klasszikusokat is találhatunk, mint a Büszkeség és balítélet, de a DIA weboldalát is érdemes böngészni, ha inkább kortárs regényhez lenne kedvünk.

Tavaszi nagytakarítás, szelektálás

Ha eddig nem történt volna meg, itt a remek alkalom elvégezni a nagytakarítást és szelektálást. Szuper motivációt nyújthatnak Marie Kondo könyvei, de ha nincs kedved a témáról olvasni, a Tidying Up with Marie Kondo Netflixes sorozat és a végtelen mennyiségű decluttering YouTube-videó is megadja a kellő löketet. Érdemes egyébként a lakás minden zugát átnézni és kiszelektálni a lejárt élelmiszereket, a soha nem használt konyhai kütyüket és a fiókokban felgyülemlett papírhalmokat. Ha pedig mindezzel megvagy, ne feledkezz meg a digitális lomtalanításról sem. Hidd el, utána sokkal jobban fogod magad érezni.

Sütés, főzés

A főzés talán a kedvenc technikamentes tevékenységem. Nemcsak pihentető, de szinte rögtön élvezhetjük is munkánk gyümölcsét. Az utóbbi hetekben rengeteg új recepttel kísérleteztem, élvezem az új ízeket, a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket és örömmel nézem a karanténkonyha legújabb alkotásait a közösségi oldalakon. Bátran vesd bele magad és próbálj ki valami újat, még akkor is, ha korábban nem tevékenykedtél aktívan a konyhában. 

Kertészkedés

A kertészkedés remek alkalmat biztosít arra, hogy aktívan pihenj egy kicsit a szabad levegőn. Nem csak a lelassításban segít, több kísérlet is bizonyította már, hogy stresszoldó hatással bír és csökkenti a szorongást. Úgyhogy ültessünk és ápoljuk a növényeinket. Ehhez még kerthez sincs feltétlenül szükség, a szobanövényeink gondozása ugyanúgy pozitív hatással bír. Mi például beszereztünk egy tucat fűszernövényt, próbálkozunk az avokádó csíráztatásával és hamarosan kipróbáljuk a fokhagyma termesztést is az ablakpárkányon.

Virtuális találkozások

A távolságtartásnak nem kell elszigetelődéshez vezetnie, szóval, ha hiányzik a társaság, a legjobb, amit tehettek, hogy összeültök és tartotok egy virtuális vacsorát, kávézást vagy pikniket a nappali szőnyegéről és beszélgettek egy nagyot. Élvezzük ki a technika előnyeit és tartsunk bátran csoportos videocsevegéseket. Jó program lehet szinkronfőzést tartani tesónkkal vagy anyukánkkal, ahol együtt készítjük el a kedvenc süteményünket. Alternatív programként az online játékok is jó szórakozást nyújthatnak, mi például egy nosztalgikus Honfoglaló-maratont tervezünk tartani az egyik hétvégén.

Levélírás

Lehet, kissé ódivatúnak hangzik a levélírás, de egy jó alkalom arra, hogy új emberekkel ismerkedj meg. Régebben a Moly oldalán kerestem levelezőtársat, de nemrég találtam egy nagyon érdekesnek hangzó játékot is. A Kind Words anonim levelek küldésére szolgál, ahol leírhatod az aggodalmaid, az érzéseid, amikre támogató, kedves szavakat, tanácsokat kapsz. Még nem próbáltam, de az eddigi visszajelzések alapján egy nagyon támogató, pozitív közösségről van szó.

Naplóírás

A naplóírás egy remek alkalom arra, hogy reflektáljunk az érzéseinkre. Én a hagyományos és az álomnaplóm mellett vezetek egy vizuális, rajzokkal és képekkel tarkított naplót journalt is. Ide nagyjából heti rendszerességgel igyekszem összefoglalni a hét eseményeit, kedvenc pillanatait, mik azok a dolgok, amik boldoggá tettek és összeírom néhány tervemet is az elkövetkezendő hétre. Nem egészen olyan, mint egy bullet journal, nekem nem jött be az a rendszer, de ezt a szabálytalan, kreatív kis összefoglalót nagyon élvezem.

Kreatívkodás 

Most, hogy az életünk egy része az online terekre szűkül, jó hatással lesz ránk, ha valami kézzelfoghatót alkotunk. A rajzolás és a festés is sikerélményt hozhat, de pár éve nagy divatja volt a felnőtt színezőknek is, amik a flow-élmény mellett remek stresszoldó hatással is bírnak, ráadásul különösebb kézügyesség sem kell hozzá. Emellett érdemes lehet próbálkozni a kalligráfiával, kipróbálni néhány DIY lakásdekor ötletet vagy akár a varrás is egy jó program lehet, a lényeg, hogy használjuk hozzá a kezünket és merjünk kreatívak lenni.

Tanulás

Ez az egyik leghasznosabb módja a felszabadult idő felhasználására, hiszen végre időt szánhatsz arra, fejleszd önmagad. Ha elég energiát érzel hozzá, kezdj nyelvet tanulni, frissítsd fel a megkopott német vagy francia tudásod, tanulj meg varrni, videót szerkeszteni vagy fejleszd a konyhai tudásod. Mindenhez fogsz találni online kurzusokat, előadásokat, de talán még jobb, ha az ismerőseid közül kéred valaki segítségét, így összekötheted a kellemest a hasznossal.Ha nem szeretnél lemaradni, kövess Facebookon
plusz tartalmakért pedig látogass el az Instagram oldalamra.

You Might Also Like

0 megjegyzés