Zero waste bakancslistám

zero waste takarítás

Bár nem hiszek a szó szoros értelmében vett tökéletes zero waste életmódban, ahol tényleg semmilyen szemetet nem termelünk, rengeteg eszköz segíthet minket abban, hogy csökkentsük az általunk termelt szemetet. Korábban már összeírtam a jelenleg is alkalmazott környezetbarát és zero waste praktikáimat, de még van bőven hova fejlődnöm, így most azokat a dolgokat szedtem össze, amik még teljesítésre várnak a zöld bakancslistámon. 

A vegyszermentes takarításra valló átállás lesz az egyik legnagyobb lépés a környezettudatosabb életmód felé. Már most is környezetkímélő tisztítószereket vásárolok a boltban, ám a műanyag csomagolás kiküszöbölése végett szeretnék átállni a házi készítésű tisztítószerekre. Rengeteg egyszerű, könnyen elkészíthető receptet találtam már az interneten, ráadásul az sem hátrány, hogy az ecetes és szódabikarbónás takarítással még spórolni is lehet. Persze a kísérletezésekről a blogon is be fogok számolni. ;) 

Ezzel párhuzamosan szeretnék átállni a hulladékmentes mosogatásra. A luffa szivacs a megszokott műanyagszivacsok komposztálható alternatívája, míg a kókuszrost mosogatókefe a dörzsit hivatott kiváltani, mely a kókusz kemény belső héja és a külső barna háncs közötti anyagból készül. A leírások szerint ez akár a makacsabb szennyeződések ellen is jól használható, de vannak más puhább, növényi rostokból készült kefék is. Nagyon szimpatikusak ezek az eszközök, már csak azért is, mert sokkal letisztultabbak és stílusosabbak, mint az élénk sárga műanyag szivacsok.

Egy ideje szemezek a méhviaszos kendővel, ami az alufóliát és a folpackot helyettesíti. Én mondjuk általában ételtárolókat használok vagy egy másik tányérral szoktam lefedni a tálakat a hűtőben, de úgy gondoltam, praktikus lenne, ha sajtot, szendvicset vagy pékárút szeretnék elcsomagolni. A csomagolásmentes és a zöld boltok is árulják a színes, mintás kendőket, de akár házilag is elkészíthetőek, ráadásul nem is tűnik olyan ördöngösnek. Nem kell hozzá más, csak pamutvászon textildarab, méhviasz és sütőpapír. Jó kis hétvégi DIY programnak tűnik.

Szeretnék csomagolásmentesen vásárolni, ami a mostani helyzetben kissé nehézkes, de ha minden visszaáll a megszokott kerékvágásba, akkor elkezdem aktívan látogatni a csomagolásmentes boltokat. A kimérős liszt, cukor és tészta vásárlása mellett szeretném teljesen elhagyni a filteres teákat és a zacskós popcornokat. Mindkettőt előszeretettel fogyasztom, viszont olyan sokrétű csomagolásban árulják őket, hogy az szinte már ijesztő. Addig is az egyszerű, lábasban kipattogtatható popcornt választom a hipermarketekben, hiszen már ez is egy előrelépés a mikrós változatokhoz képest. 

A kulacs és a hordozható fém evőeszközök beszerzése is várat még magára, hiszen mostanság nem járok el gyakran otthonról. A kulacs magától értetődő, a kisboltokban nem biztos, hogy találok üveges italokat, hiszen sokszor még a bevásárlóközpontokban is keresnem kell őket, de a legfrusztrálóbb, amikor egy beülős étteremben is csak műanyag evőeszközöket biztosítanak. Hogy ezt elkerüljem, szeretnék magamnál tartani egy hordozható evőeszköztartót, így nem érhetnek kellemetlen meglepetések, ha a városban eszek.

Szeretnék átállni a komposztálásra is valamilyen módon. Jelenleg a belvárosban lakok, nincs kertem, sem pedig teraszom, és a konyha se olyan hatalmas, így lehet, ez a terv is későbbre marad. Remélem, ha visszaköltözök a külvárosba, könnyebben meg fogom tudni oldani, de ha más nem, a közösségi komposztálás bizonyára jó megoldás lenne. Valaki egyszer azt ajánlotta, hogy ebben az esetben érdemes addig is a szerves hulladékot a fagyasztóban tárolni, így a szaggal sem lenne gond. Ki tudja, hátha működne a dolog.

A krémdezodorra történő váltás lesz a következő lépés a fürdőszobában. Itt állok a legjobban; a szappant, szilárdsampont, fémborotvát, fafogkefét, arctisztító korongokat és intim kelyhet már kipipálhatom a listámról. A fogkrémemet és a kozmetikumaimat viszont nem hiszem, hogy lecserélném, ezekre nagyon érzékeny vagyok, így ott nem szívesen vágnék bele kísérletezgetéseke. Ami pedig a krémdezodort illeti, első körben megnézem, hogyan teljesítenek a bolti változatok, aztán meglátom, hogy szeretnék-e otthon saját dezodor készítésével is próbálkozni. Ha nem szeretnél lemaradni, kövess Facebookon
plusz tartalmakért pedig látogass el az Instagram oldalamra.

You Might Also Like

0 megjegyzés