Hagyományos borotva - tapasztalatok és vélemény

Mühle biztonsági borotva

Úgy tűnik, nagyapáinknak volt igazuk. Évekig használták ugyanazt az egy jól bevált borotvát, ha pedig elkopott, elég volt fillérekért lecserélniük a pengét. Lassan már féléve annak, hogy én is csatlakoztam a hagyományos biztonsági borotva használók klubjához, és azt kell mondom, remek érzés ennek a tagjának lenni. Nem is értem, miért nem mondtam hamarabb búcsút eldobható társainak. Nem mintha azóta 180 fokos fordulatot vett volna az életem, mindenesetre úgy érzem, nemcsak a környezetem, de én is sokkal jobban jártam a váltással. 

Szerettem volna megosztani veletek az eddigi tapasztalataimat, mert bár a mostani zero waste mozgalom által sokkal gyakrabban lehet hallani az intimkehelyről és a bambuszfogkeféről, mint fenntartható alternatívák, ám a borotváról mégsem szokott sok szó esni. Pedig ugyanúgy a hulladékmentes fürdőszoba egyik elengedhetetlen kelléke és bár lehet, hogy ez a kiadás elsőre kissé soknak tűnhet, hosszútávon egészen biztosan meg fog térülni az ára, hiszen a biztonsági borotva akár hosszú évekig is használható. 

De menjünk sorban.

Miért érdemes váltani?

Két fő tényezőt tudnék felhozni. Először is, mert fenntartható. Gondoljunk csak bele, hány műanyag borotvát dobtunk eddig a kukába, ami soha nem fog lebomlani – legalábbis nem belátható időn belül. Sajnos a műanyag lebomlási ideje akár több száz évig is eltarthat, miközben súlyos károkat okoz az élővilágban, ezért fontos, hogy ha csak tehetjük, igyekezzünk csökkenteni az általunk termelt műanyaghulladék mennyiségét. 

A másik, szintén nem elhanyagolható szempont, a spórolás. A biztonsági borotvára úgy kell tekinteni, mint bármelyik másik befektetésre. Mert igaz, hogy a műanyag verziók olcsóbbak, ám ha összeadjuk ezeket az alkalmi vételeket, akkor rögtön világossá válik, hogy nem elhanyagolható összeget áldozunk eldobható borotvákra.

Az már csak hab a tortán – vagy egyéb testrészeken –, hogy a megfelelő pengével a hagyományos borotválkozás sokkal simább bőrt eredményez, amivel nem tud versenybe szállni az egyszerű drogériás férfi vagy női borotva. 

biztonsági borotva szétszerelése

Választás és vásárlás

Eredetileg egy nagyon szép és – bár nem szeretem ezt a szót –, de csajos menta színű Rytmo borotvát szemeltem ki, ám túl sokáig tépelődtem, és mire rászántam magam, addigra már nem volt készleten. Így végül egy Mühle hagyományos, krómozott biztonsági borotvára esett a választásom, amit a hulladékmentes.hu weboldalon keresztül rendeltem meg. A borotván kívül a kosaramba került egy élvédő is, illetve egy tíz darabos borotvapenge csomag, hogy rögtön kéznél legyen, ha pengecserére kerülne sor.

A Mühle biztonsági borotva egyébként egy igazán egyszerű kis darab. Klasszikus, letisztult dizájnnal rendelkezik és mivel teljesen unisex, nemtől függetlenül bárkinek jó választás lehet. Ha viszont valami különlegesebbre vágyunk, érdemes körbenézni a neten, mert a menta színű mellett találhatunk rose gold és fanyelű borotvákat is. 

Használat

Az én tapasztalatom alapján a biztonsági borotva használata szinte semmiben nem tér el az eldobható műanyagétól, bár a vélemények megoszlanak. Persze több figyelmet igényel és nem árt a stabil kéz sem, de ezt leszámítva roppant egyszerű a használata. A fogása miatt elsőre talán szokatlannak tűnhet, és bevallom, kezdetben én is kissé félve vettem a kezembe, de gyorsan belejöttem. Eleinte lehetnek olyan területek, amiket kissé nehezebb lesz elérni, de mindenkit megerősíthetek, hogy ez csak a korai fázisra jellemző. Amint megszoktuk a használatát és némi magabiztosságot nyertünk, gond nélkül fogjuk használni a a legkényesebb területeken is. 

A borotvapenge cseréje és tisztítása során viszont nem árt az extra óvatosság, hiszen az új pengék különösen élesek. Szerencsére ami a borotva összeszerelését illeti, abban sincsen semmi ördöngösség. Ráadásul a borotva egy részletes hasznos útmutatóval érkezett, így a hozzám hasonlóan izgulósak is megnyugodhatnak, nem lehet elrontani. 

Mühle hagyományos borotva
 
Talán túlságosan is elégedettnek tűnhetek a biztonsági borotvával, de tényleg nem tudok semmi rosszat mondani róla. Ami hátrányként szólhatna mellette, például a penge beszerzése körüli macera, azt sem érzem teljesen helytállónak. Minimális kellemetlenséget okoz, hiszen ha nincs is elérhető közelségben olyan csomagolásmentes bolt, ahol beszerezhetnénk, a webshopok akkor is a rendelkezésünkre állnak.

Tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ha megteheti, ruházzon be rá. Ha pedig nem férne a mindennapi kiadások köze, szerintem a későbbiekben is remek ajándék lehet magunknak, a párunknak vagy a család bármely férfi tagjának. Esetükben az ajándék kiegészíthető akár egy borotvapamaccsal is, így teljes lesz az úri borotválkozási készlet. Ráadásul nem csak, hogy jól néz ki a fürdőszoba polcán, de talán még hasznosabb is, mint egy újabb ing vagy nyakkendő.  


Ti hogy álltok a borotválkozás kérdésköréhez? Gondolkodtatok mára váltáson 
vagy jobb szeretitek az egyéb szőrtelenítő megoldásokat?Ha nem szeretnél lemaradni, kövess Facebookon
plusz tartalmakért pedig látogass el az Instagram oldalamra.

You Might Also Like

2 megjegyzés

 1. Örülök, hogy írtál erről a témáról.
  Bennem is felmerült már a váltás, de szerintem sokáig fogom még halogatni (sajnos). Mondjuk kedvet kaptam hozzá a bejegyzés által, viszont a használatáról olvasva el is vetettem az ötletet egyelőre, mert túl szerencsétlennek érzem magam hozzá :D Eleinte mindig megvagdostam magam, de biztos hozzá lehet ehhez is szokni.

  Mindenesetre szerintem szuper, ha van egy állandó eszközöd, nem egy vacak, amit egy idő után eldobsz... (igen, szoktam ragaszkodni tárgyakhoz..) :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem nem kell tőle félned, tényleg meglepően egyszerű a használata, és ezt úgy mondom, hogy én is sokat szoktam bénázni :D
   De igen, sok szempontból megéri tartós dolgokat választani, a ragaszkodást pedig meg tudom érteni. Nekem most épp a headsetem párnájának a védőhuzata kezd széthullani, amit már nagyon sok éve használok, de nincs szívem megválni tőle, hiszen tökéletesen működik és egyébként is olyan szép. Valahogy megpróbálom megjavítani és remélem még egy-két évig velem lesz. A borotva pedig remélem, tényleg életem végéig velem marad majd. :)

   Törlés