Tihanyi levendulaszedés

tihanyi levendulaszedés

Nincs is kellemesebb nyár eleji program ebben a borús időben, mint papírzacskóval és ollóval járni a levendulamezőt. Bizony, a múlt hétvégén Tihanyba látogattam, hogy részt vegyek életem első Szedd Magad akcióján, ahol minden a levenduláról szólt. Élménybeszámoló következik.

Vonzó lehetőségnek tűnt a Balatonra szökni levendulaszedés apropóján, ha már az időjárás nem teszi lehetővé, hogy fürdéssel és napozással üssük el a hétvégét. Úgyhogy pénteken a munkaidő befejeztével vonatra szálltunk és nagyjából két óra olvasás után el is értük a magyar tengert. Az éledező főváros nyüzsgése után jóleső csend fogadott. Nem voltak nagy igényeink, így egyszerű szállást választottunk egy balatonfüredi, külsőre szocialista építészeti elemekkel rendelkező, de belülről korszerűsített nyaralóban. 

tihanyi levendulaszedés

A teljes szombati napot levendulaaratásra illetve Tihany felfedezésére szenteltük, így igyekeztünk az ésszerűség határain belül minél korábban felkelni, hogy mindenre legyen időnk - no meg, hogy elkerüljük a tömeget. A levendulamezőn kezdtünk, ahol két órát töltöttünk el az aratótáskák bőséges megpakolásával, hogy otthon készíthessünk majd pár szárított csokrot dekorációnak, és persze házi levendulaszörpöt. Egyébként ezeknek a papírtáskáknak a megvételével lehetett csak részt venni a Levendula Szedd Magad programon, amik a mérettől függően 1500 illetve 2500 forintba kerültek. Egyéb felszerelését nem biztosítottak, bár a helyszínen lehetett ollót is venni, ha valaki elfelejtett volna hozni.

A közlekedés igen kalandosra sikerült. Az odajutással még nem is volt gond, busszal mentünk, majd a megállótól nagyjából egy kilométeres sétát kellett csak tennünk a levendulamezőig. Ám mivel nem terveztünk előre, így hidegzuhanyként ért a tény, hogy másfél órát kellett volna várnunk a következő buszig. Már majdnem stoppolásra adtuk a fejünket, de szerencsénk volt és végül egy szintén Tihanyba tartó fiatal pár segített, akik elvittek minket kocsival. Legközelebb lehet, hogy inkább a biciklibérlést választjuk.

Tihanyban már könnyű dolgunk volt. Nemcsak, hogy itt már busz is jár, de bőven elegendő program áll rendelkezésre, hogy el lehessen ütni a délutánt. Nem mentünk konkrét tervvel, inkább csak céltalanul bolyongtunk a szűk járdákon, a Marcipánház és a rengeteg levendulatematikájú bolt mellett. Persze a Tihanyi Bencés Apátság megkerülhetetlen, de érdemes körbejárni az egész környéket, mert sok szép rejtett zugot lehet találni. Arról nem is beszélve, hogy az apátság mellől remek kilátás nyílik a Balatonra. Ha szebb idő lett volna, bizonyára egy levendulafagylaltot is vettem volna a sétához.

levendula lila bicikli

Az időjárást leszámítva tökéletes hétvége volt és remélem, jövőre is visszatérhetek. Kellemes érzés volt a levendulabokrok között sétálni, lelassulni, élvezni a friss levegőt és egyszerűn ott lenni a pillanatban. A természet elképesztően jó hatással van a testi és lelki egészségünkre egyaránt, ezért fontosnak tartom, hogy több időt szánjak rá, bár jó lenne, ha ez a természetközelség a mindennapi élet szerves része lenne, nem pedig egy előre megtervezendő feladat. Mindenesetre a levendulaaratás és minden más ehhez hasonló szedd magad akció egy remek lehetőség a kikapcsolódásra és a slow living gyakorlására. Kellenek a csendes hétvégék, hogy újrakapcsolódhassunk önmagunkhoz.


Voltatok már valaha levendulaszedésen 
vagy tervezitek hogy a jövőben elmenjetek? Ha nem szeretnél lemaradni, kövess Facebookon
plusz tartalmakért pedig látogass el az Instagram oldalamra.

You Might Also Like

2 megjegyzés

 1. Szia!
  Nagyon tetszett a beszámolód! Korábban még nem hallottam erről az eseményről, de a soraid meghozták a kedvemet, hogy jövőre én is részt vegyek egy jó kis levendulaszedésen. :) Köszönet az írásodért, feldobtad a napomat! <3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Örülök, hogy tetszett :) Mindenképpen ajánlom, szerintem érdemes ellátogatni, gyönyörű a hely!

   Törlés