10 dolog, amit már nem vásárolok


fast fashion üzlet kirakat

A minimalizmus sok hasznos leckét tanított, de mind közül a legmarandóbb, hogy a tárgyak nem tesznek boldoggá. Olyan társadalomban nőttünk fel, ahol a hangsúly a folyamatos fogyasztásra és a gyarapodó tulajdonra helyeződött, egész életünkben azt hallgattuk, hogy ez kell a sikerességhez. Ezt a gondolkodásmódot megváltoztatni nem kis munka, de amint elkezdtem a dolgokat más szemszögből nézni, a kísértés is egyre kisebb lett. 

Nem vagyok minimalista, egyszerűen tudatosan vásárolok. Az évek alatt rájöttem, hogy rengeteg mindennek könnyedén búcsút tudok mondani, nem fog hiányozni az életemből. Ráadásul az így megspórolt pénzt sokkal fontosabb dolgokra költhetem el. Úgyhogy a minimalizmus jegyében következzen 10 olyan dolog, amit már nem vásárolok. 


1. Leárazott termékek
Ez a legfontosabb kategória. A leárazásokkal az a legnagyobb gond, hogy nem azért vásárolunk, mert szükségünk van valamire, hanem mert olcsó. Óvatos vagyok ezekkel az impulzusvásárlásokkal, mert így kerül a legkönnyebben felesleges kacat az otthonunkba. Ha esetleg olyan dolog kerül leárazásra, amire egyébként is szükségem van, szuper, velem jöhet, de amúgy köszönöm szépen, nem kérek belőle.

2. Szuvenírek
Emlékszem, régen mindenhonnan képeslapokat és apró mütyüröket vettem, aztán mindenhol csak útban volt a sok apróság, amit felhalmoztam. Most már fényképekre és naplókra hagyatkozok, hogy megőrizzem az utazások emlékét, ezerszer értékesebbek és különlegesebbek.

3. Dekoráció
A rengeteg felhalmozott gyertya, kosárka, színes tálca és egyéb dekor, ami megszáll minden szabad felületet túlzsúfoltnak és rendetlennek hat. Mivel hamarosan költözök, alaposan át fogom nézni az évek alatt felgyülemlett és jelenleg dobozokban vegetáló dísztárgyaimat, de több kacatot nem engedek már be a lakásba. A legtöbb tárgy egy idő után úgyis beleolvad a környezetbe, ezért csakis olyan dekor elemeket szeretnék az otthonomban, amik számomra fontosak és örömmel töltenek el, ha rájuk nézek. 

4. Borotvahab
Hagyományos biztonsági borotvát használok, a tapasztalataimról már írtam korábban bejegyzést is. Amire viszont nem tértem ki, az a borotvahab kérdése. Számomra felesleges kiadásnak tűnik, a tapasztalataim szerint bőven elég egy szappan (vagy tusfürdő), hogy védőréteg képződjön a borotvapenge és a bőr között.

5. Üveges víz
A palackos vizek könnyedén nélkülözhetőek, csak egy kulacs kell, amit mindenhova magunkkal viszünk. A csapvíz szerencsére nálunk teljesen jó, de elképzelhető, hogy be fogok szerezni a későbbiekben egy vízszűrőt is, minden bizonnyal egy olyat, ami hozzáadott magnéziumot is tartalmaz, csak hogy az egészségemért is tegyek egy kis pluszt.

6. Félkész ételek
Semmilyen félkész vagy zacskós ételt nem veszek. Az előrecsomagolt saláták is feleslegesek, hiszen 5 perc alatt fel lehet vágni a zöldséget és egy egyszerű öntethez sem kell más, mint egy kis tejföl, reszelt fokhagyma, só, bors és pár csepp citromlé. Otthon egyébként is ezerszer finomabbat és egészségesebbet készítek és mint megtudtam, még egy házi vaníliapuding sem nagy ördöngösség, így a különböző porokat is el lehet felejteni.

7. Állatokon tesztelt kozmetikumok
Évekkel ezelőtt tértem át a cruelty-free kozmetikumokra, ami kezdetben nem volt egészen zökkenőmentes, hiszen sokat kellett kutakodnom, hogy milyen márkák jöhetnek szóba. Igaz, némi plusz időt igényel eleinte, de nem egy meghozhatatlan áldozat. Hamarosan hozok egy bejegyzést a bevált cruelty-free kozmetikumaimmal, hogy megkönnyítsem nektek is a választást. 

8. Ruhák, amik nem tökéletesek
Hiába tetszik egy ruha, ha nem áll jól, nem tudok kényelmesen leülni benne, irritáló az anyaga vagy egyszerűen csak rossz minőségű, akkor nem veszem meg, akkor sem, ha kilós áron adják. Bár néha előfordul, hogy én is elgyengülök és rossz választást hozok, sokkal szigorúbb vagyok már, hogy milyen új darabok kerülhetnek a szekrényembe. Emellett pedig szinte teljes mértékben átálltam arra, hogy a ruháimat használtan szerezzem be.

9. Bizsuk
A bizsut teljes mértékben száműzni akarom az életemből. Persze a mostani darabjaimat nem fogom kidobni, de ha elhasználódnak, nem fogom őket újravenni. Helyette inkább pár darab egyszerű, szép és jó minőségű ékszert szeretnék, amik sokáig velem lesznek. 

10. Kábeltévé előfizetés
Évek óta nem nézek már tévét és ez a legkevésbé sem hiányzik. A legtöbben egyébként is csak viccelődni szoktak, hogy hiába van 100 adójuk, így sem találnak semmi néznivalót. Mi értelme van így megtartani? Csak felesleges háttérzaj, ami elvonja az időt és a figyelmet. 


Van olyan dolog, amit régebben rendszeresen vásároltatok,
de mára már búcsút vettetek tőle?



Ha nem szeretnél lemaradni, kövess Facebookon
plusz tartalmakért pedig látogass el az Instagram oldalamra.

You Might Also Like

3 megjegyzés

 1. Szia!
  Hihetetlenül tetszett ez a poszt, nagyon elgondolkodtatott a saját vásárlási szokásaimról, dolgaimról. Jó pár pontnál rájöttem, hogy valójában xy nekem sem létszükséglet. Köszönöm, hogy megírtad a tapasztalataidat, élmény volt olvasni! Örülök, hogy rád találtam a hatalmas interneten, ugyanis tényleg minőségi tartalmat adsz az olvasóknak, amik feldolgozásával valóban többek lehetünk. Csak így tovább!

  Szép estét! <3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Köszönöm szépen, hogy írtál és hogy itt vagy, igazán feldobta a hozzászólásod a napom :)

   Törlés
 2. Szuvenírek helyett hasznos dolgokat szeretek emlékként venni. Később, amikor használom őket, jó érzés az emlék, amit felidéz. Pl. valami konyha kis eszköz (fakanál, szűrő, konyharuha), ami nem felesleg, nem plusz, hanem használatban lesz.

  VálaszTörlés