Féléves céláttekintő

határidőnapló tervezés

A célok eléréséhez elengedhetetlennek tartom a tudatos tervezést, épp ezért az idei évet ezeknek a meghatározásával kezdtem. Úgy érzem, rengeteget segít a jövő vizualizációja, az előretervezésnek hála pedig tudom, milyen lépéseket kell tennem, hogy a megfelelő irányba haladjak és hogy ne folyjon szét az idő a kezeim között. Most pedig, hogy elértük a félidőt, itt az ideje, hogy áttekintsem, hogyan is állok az éves céljaim elérésével, hogy tudatosítsam magamban, mikre kell fókuszálnom az év hátralevő részében.

Többet mozogni, egészségesen étkezni

Unalmas közhely, hogy a hosszú élet titka az egészség, de igaz. Persze kismillió más tényező befolyásolja az élethosszt, de a legtöbb amit most tehetek, hogy odafigyelek a testemre. A legnagyobb motivációt az adja, hogy nem szeretnék öregkoromra annyira legyengülni, hogy ne tudjak felkelni az ágyból segítség nélkül, ehhez pedig az első lépés a rendszeres testmozgás. Az edzőtermek egyáltalán nem vonzanak, a jógát nem tudtam megszeretni, ezért az otthoni tornánál maradtam, hol videóval hol pedig magamtól. Ez tökéletes volt ahhoz, hogy kissé megerősödjek és most, hogy itt a nyár, végre el tudok járni teniszezni is hétvégente. Az étkezési szokásaimat eddig sem tartottam egészségtelennek, de szintet akartam ugrani. A korábbi évekhez képest idén sokkal több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottam, már csak azért is, mert a hét felében csak húsmentes ételeket készítek. Sült karfiolos indiai lencsecurry, shakshuka vagy egy zöldségekben gazdag minestrone leves. A hangsúly mindig a frissességen, szezonalitáson és a változatosságon van, mert az egészséges étkezés nem csirkemellből és salátából áll.

Tudatos költekezés 

Soha nem voltam az a típus, aki felelőtlenül költené a pénzt, ellenkezőleg. Nagyon is megszoktam gondolni, mire költök, de volt pár dolog, amin szerettem volna javítani. Az egyik, hogy visszatérjek a kiadásaim vezetéséhez, amiről sajnos pár éve leszoktam. Pedig rengeteget segít, hogy átlássam, mennyit tudok félretenni az adott hónapban és hogy mik azok a kategóriák, ahol túlköltekezésre vagyok hajlamos. Jelenleg a Monefy telefonos alkalmazást használom, ami praktikus, hiszen azonnal elérhető, viszont túlságosan kötöttnek érzem és hiányolok pár funkciót, ami a régi Excel táblázatomban megvolt. Eljött tehát az idő a változtatásra. Szerencsére nemrég fedeztem fel a Notiont, amit a világ leghasznosabb alkalmazásának tartok; mindent egy helyen meg lehet benne szervezni az egyetemi jegyzetektől kezdve a heti menüterven át a nyaralásokig. Nagyon rugalmas és könnyedén személyre szabható, ezért az év második felére az a célom, hogy itt építek ki magamnak egy olyan kiadáskövetőt, amit hosszú távon használhatok majd. 

Blogvezetés, cikkírás

Az idei legfőbb tervem az írás volt, ehhez azonban nagyon is tudatos tervezésre volt szükségem. Ez egy elköteleződés volt a részemről, nem akartam ész nélkül, hirtelen felindulásból belevágni, anélkül, hogy meglenne a fejemben a koncepció. A blog vezetése mellett viszont szerettem volna plusz cikkeket is írni, hogy szabadon hódoljak az írás iránti szenvedélyemnek és hogy kipróbáljam magamat több területen is. Így kerültem az AH magazinhoz, ahova április óta írok cikkeket a legkülönbözőbb témákban. Mégis, eddig a Grimes lemezkritikámra vagyok a legbüszkébb, ami a Kulter oldalán jelent meg tavasszal. Ezeknek a cikkeknek  a listáját egyébként a További cikkek menüpontban kezdtem el gyűjteni az oldalon, hogy motivációként szolgáljon a későbbiekben a lista bővítése. Az év második felére a legfontosabb célom, hogy bevezessek egy működőképes, hatékony rutint, amit hosszútávon is tartani tudok, mert ez lesz a kulcs a kiegyensúlyozott munkához.

A múlt megőrzése

Rendszertelen naplóíró vagyok, általában akkor ragadok tollat, ha úgy érzem, muszáj kiadnom magamból a gondolataimat, hiszen az írás által vagyok képes a legkönnyebben feldolgozni a belső és külső történéseket egyaránt. Idén rendhagyó módon egy vizuális naplóval is kísérletezgettem, amit heti rendszerességgel töltögettem, de mivel már az elejétől fogva tökéletes oldalakat próbáltam alkotni, túlságosan sok időt vitt el a vasárnap délutánokból és sok olyan hét volt, ami elmaradt emiatt. Még ha rendszertelenül is, de mindenképpen folytatom, hiszen megnyugtató a rajzolás, festés és a kézírás, össze sem hasonlítható a számítógépes pötyögéshez. A naplóírásos kalandokon felül lelkes felhasználója lettem a 1 Second Everyday alkalmazásnak is, ahova napi egy másodperces videókat töltök fel, hogy az év végére egy hatalmas montázst állíthassak össze, ami vizuálisan is összefoglalja a teljes évemet. Szerintem ez egy szuper ötlet, hiszen így kreatív módon rengeteg olyan apró pillanatot lehet megőrizni, amikről egyébként könnyedén elfeledkeznénk. 

YouTube

Régóta szeretném kipróbálni a videókészítést, ami részben szintén az emlékek és töredékek megőrzését szolgálná. Nagyon klassz eszköz lenne arra, hogy dokumentálni tudjam az utazásaimat vagy bármilyen más apróságot, még ha az csak az adott héten elkészített különböző fogásokról vagy az új turis szerzeményeimről szólna. Arról nem is beszélve, hogy milyen izgalmas lenne beletanulni valami teljesen új dologba. És bár nincsenek nagyra törő terveim a videózást illetően, tudom, hogyha soha nem próbálnám ki magam, megbánnám az életem végén, hogy nem volt elég bátorságom belevágni, hiába volt ott a lehetőség. A YouTube csatorna indítását eredetileg az év második felére terveztem, bár akkor még nem tudtam, hogy ez idő tájt fog aktuálissá válni a lakásvásárlás projekt is, így az időzítés tekintetében rugalmas maradok, de az egészen biztos, hogy bele fogok vágni. 


Ti hogy álltok a 2020-as terveitekkel? Van olyan, 
amibe nem mertetek még belevágni?Ha nem szeretnél lemaradni, kövess Facebookon
plusz tartalmakért pedig látogass el az Instagram oldalamra.

You Might Also Like

0 megjegyzés