Marsbeli utazás | Gánti bauxitföldtani park

Gánti bauxitföldtani park

Bár a valódi marsbeli utazás lehetőségétől még igencsak messze állunk, a köztes időben addig is ellátogathatunk a "földi Marsra". Szerencsére nem is kell messzire utazni, Budapesttől 78 km-re ugyanis megtalálható az igazi különlegességnek számító Gánti bauxitföldtani park. 

Fussunk át gyorsan a gyakorlati tudnivalókon. A Bauxitföldtani park a Vértes hegységben, Gánt határában található, nagyjából egy órányira Budapesttől. Itt részt vehetünk egy 13 állomásból álló informatív tanösvényen, amely során betekintést nyerhetünk a bauxittelep és a környék földtani múltjába, de szabadon is kóborolhatunk a marsbeli tájra emlékeztető telepen. A helyszínen emellett egy múzeum is található, ez azonban ottjártamkor még nem volt látogatható. 

A Gánti bauxitföldtani park bányáit az 1920-as években nyitották meg, hamarosan pedig Európa egyik legismertebb és legnagyobb bauxitlelőhelyévé lépett elő. Egymás után nyíltak meg a fejtések, ám a nyolcvanas évekre kimerült, így a bányát bezárták és visszaadták a természetnek. Azóta csak a külszíni fejtés látogatható, ami egyedülálló szabadtéri múzeumként szolgál. 

Gánti bauxitföldtani park

Bauxitföldtani park

Gánt bauxitföldtani park


És hogy mik a személyes tapasztalataim? Megéri ellátogatni, ha másért nem is, akkor a lélegzetelállító látványért. Szinte végig hullámzó felületű vörös szemcséjű kőzet fedi a bányagödröt, a sziklákon és falakon azonban lila, sárga és fekete árnyalatok is keverednek, így igazán izgalmas fotóhelyszínként is szolgálhat. Érdekesség, hogy a bauxit eredeti színe valójában egészen világos, fehér vagy sárgásszürke, ám a vas és a mangán az évmilliók alatt átitatta és ezzel együtt "megszínezte" a kőzetet. A bányagödörben állva pedig részletesen megfigyelhetőek a különböző színek, rétegek és alakzatok, amik a bauxitlelőhely földtörténeti múltjáról mesélnek. 


Az utóbbi időben egyébként a gánti bauxitbánya egyre növekvő népszerűségnek örvend. Ebben bizonyára közrejátszik, hogy idén hiába érkezett meg a jó idő, programok híján a tavasz első felét a legtöbben arra használtuk ki, hogy kimozduljunk a városból. A megszokott Budapest környéki kirándulóhelyek mellett a vörös bolygóra emlékeztető táj egy igazán változatos és figyelemfelkeltő helyszínként szolgál. És részben talán az is segítette a népszerűségét, hogy a Witcher sorozat egyes részeit is itt forgatták. Ha egy kis plusz effekttel is, de a Vajáknak megfelelt a helyszín, akkor szerintem nektek is megéri ellátogatnotok ide. :)Ha nem szeretnél lemaradni, kövess Facebookon
plusz tartalmakért pedig látogass el az Instagram oldalamra.


You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Wow, elképesztő hely. Köszönöm, hogy megmutattad, mert még nem is hallottam róla. Érdemes ide ellátogatni egyszer, az biztos. A képek is remekek lettek. ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképpen ajánlom, tényleg különleges hely :)

      Törlés