Tavaszi olvasmányaim | 2021

 

tavaszi olvasmányok

Izgalmas három hónapot zártam és ez a tavaszi olvasmányaimra is igaz. A listán ezúttal is akadnak klasszikus és kortárs művek, ifjúsági regény, novellagyűjtemény, verseskötet és rendhagyó módon még egy önismereti könyv is. Számszerűsítve 11 könyvet fejeztem be, ami kicsivel több, mint 3000 oldalt tesz ki. A blog előtt nem figyeltem komolyabban az olvasási statisztikáimat, de az előző könyves bejegyzések alapján úgy tűnik, esetemben ez az átlag oldalszám. Mindenesetre szeretnék többen olvasni, már csak azért is mert elég hosszú a várólistám, úgyhogy a nyáron megpróbálok egy kicsit belehúzni. Addig is, következzen a tavasszal olvasott könyveim rövid értékelése.


Angela Carter: Esték a cirkuszban

Angela Carter: Esték a cirkuszban

Egy kissé szürrealista, Tim Burton-jellegű felnőttmese, ami London alvilágában, a moszkvai cirkuszban és Szibéria zord tájain játszódik. A regény nagyon erősen indult. Az első harmadban az ünnepelt artistanő, Fevvers avagy Piccadily Vénusza meséli el a kissé cinikus riporternek fantasztikus és csodálatos élettörténetét. Hátborzongató, ugyanakkor lebilincselő volt a női szörnyek múzeuma, ahol a kirekesztett, különleges nők egy Feneketlen Alvilághoz hasonló kriptában, profán oltárokon várják a férfiakat. Ez az első harmad a könyv legizgalmasabb része, azt se bántam volna, ha itt lezárul a történet, az ezt követő orosz és szibériai fejezet ugyanis jelentősen veszít a lendületéből. Ennek ellenére a későbbi fejezetkben is még felbukkan még néhány érdekes karakter és figura, főleg a cirkuszban, ahol többek között keringőző tigriseket, kártyajós malacot és művelt majmokat ismerhetünk meg. 

Szerb Antal: Utas ​és holdvilág

Szerb Antal: Utas ​és holdvilág

Az Utas és holdvilág az egyik új kedvenc könyvem lett. Ez már csak azért is meglepő, mert a tizenévesen olvasott másik Szerb Antal regény, A ​Pendragon legenda kifejezetten rossz emlékként maradt meg benne. Úgyhogy nagyon örülök, hogy vettem a bátorságot és szerencsét próbáltam egy másik művével is, az Utas és holdvilág ugyanis teljesen magával ragadott és az egyik kedvenc tavaszi olvasmányom lett. Minden részletét élveztem, a táj- és városleírásokat, a szűk kis utcákat és karakterek belső vívódásait és a hosszas filozofálgatásokat a halálról és a szerelemről. A regény nem más, mint egy nagy adag nosztalgiával dúsított útkeresés, ami Olaszország gyönyörű városaiba kalauzol el. 

Lydia Davis: A történet vége

Lydia Davis: A történet vége

Lydia Davis regénye végeredményben két dologról szól. Egyrészt a nála tizenkét évvel fiatalabb férfival való kapcsolatát és annak végét meséli el, másrészről pedig magának a regénynek a létrejöttét mutatja be. Olyan dolgokról beszél az írás folyamata kapcsán, mint például, hogy el kellett döntenie milyen neveket használjon vagy, hogy megváltoztathatja-e, hogy a férfi indiai dobokon játszott. És egyáltalán milyen időrendben írja meg? Az egész nagyon bizonytalan, mindent távolról szemlélünk, az emlékek között kutatva, ebből kifolyólag pedig nagyon töredékes és sokat ugrál az időben. Szerintem ez teszi igazán érdekessé a könyvet, mert az alap szerelmisztori önmagában kissé sablonosnak tűnik. Hobbiíróként pedig mindig érdekes mások írásfolyamatáról olvasni. Az viszont biztos, hogy felkeltette az érdeklődésemet az írónő többi munkája iránt is, úgyhogy legközelebb szerencsét próbálok az egyik novelláskötetével.

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Nagyon akartam szeretni ezt a könyvet, tényleg. Tetszett a cím, a borító, a koncepció, az értékelések is nagyon pozitívak voltak, mégis hatalmas csalódás volt. A regény egy sejtelmes hangulatú kávézóban játszódik, ahol lehetőség van az időutazásra, ám ehhez persze egy csomó szabályt kell betartani. Egy bizonyos széken kell ülni, csak olyan emberekkel találkozhatsz, akik megfordultak a kávézóban és az egyik legfontosabb, hogy csak addig tarthat az utazás, amíg ki nem hűl a kávé. A könyv négy különálló történetből épül fel és mindegyik más-más szereplőkre helyezi a hangsúlyt. Bár önmagukban a történetek egész jól megállják a helyüket és néha egész aranyosak is, sok a hibája. A párbeszédek gyengék, a karakterek egybemosódnak és rengeteg az ismétlés. Már az első fejezetben is indokolatlanul sokszor beszéljük át a szabályokat, amiket a későbbi fejezetekben újra és újra elismételnek a szereplők. Kár érte.
Gabriel García Márquez: Száz év magány

Gabriel García Márquez: Száz év magány

Kivételes alkalmakor olvasok csak újra könyveket, de tudtam, hogy a Száz év magány mindenképpen megér egy újraolvasást. Több, mint 10 év telt el a megismerkedésünk óta és rögtön a szívembe lopta magát. Igaz, akkoriban sokat küzdöttem vele és csak lassan tudtam haladni, de lenyűgözött a hangulata és a nyelvezete. (Megjegyzem, sejtettem gimisként is, hogy mire vállalkozok, hetedikesként ugyanis a Szerelem ​a kolera idején volt az első szépirodalmi regény, amit magamtól olvastam. Éles váltás volt a korábbi tini és varázslós könyvekhez képest, az biztos.) Tipikusan olyan regény, amire időt kell rá hagyni, hogy teljesen magába szippantson, nem lehet és nem is szabad ledarálni. Még mindig ugyanolyan zseniálisnak tartom, és ha lehet, csak még jobban megszerettem. Mert bár így másodjára sok minden ismerősen csengett, több olyan témát és motívumot is felfedeztem, amit nem vettem észre az első olvasáskor, de hát pont ebben rejlik az újraolvasás szépsége. Nagyon sokat adott a könyv és már várom, hogy újabb 10 év múlva megint elővehessem.

Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

A cottagecore volt az elmúlt egy év egyik legnépszerűbb trendje, ami gyakorlatilag nem másról, mint a vidéki idill romantizálásáról szól. Nosztalgikus, techmentes és olyan tevékenységeket foglal magába, mint a kenyérsütés, piknikezés vagy a kertészkedés. Ennek a trendnek a hatására került a tavaszi olvasmányaim közé A titkos kert is. Igaz, már régebb óta a várólistámon volt, de végül ez adta meg a kellő löketet, hogy még idén sort kerítsek rá. És milyen jól tettem! A regényt átjárja az élet, a természet és a kertészet szeretete, így kétségkívül tavasszal a legjobb elolvasni, amikor minden virágba borul. Igazi felüdülést nyújtott. És tekintve, hogy idén először mi is elültettünk pár retek- és paradicsommagot az ablakpárkányon, tökéletesen át tudtam érezni azt az örömöt és izgatottságot, ami az első csírák láttán elönti az embert.  
Kállay Eszter: Kéz a levegőben

Kállay Eszter: Kéz a levegőben

A könyvtárak kinyitása az idei tavasz egyik legjobb híre volt a számomra. Már régesrég végeztem az ősszel kikölcsönzött könyveimmel, így már az első héten rohantam, hogy felfrissítsem a készletem. A szerencsés nyertes pedig az idei év első verseskötete címre nem más, mint Kállay Eszer debütáló kötete lett. Már a címe is megragadt, emellett nagyon pozitív értékelések olvastam róla és szerencsére beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Érdekes képekkel és olyan hétköznapi, egyszerű jelenetekkel és mozzanatokkal dolgozik, mint az utazás, taxizás, beszélgetések vagy a falfestés. Újdonság volt, hogy az idegen nyelv is megjelenik, mint téma, nemigen találkoztam korábban ehhez hasonlóval, de tetszettek a nőiséggel és ökológiával foglalkozó versei is. Néhány nagyon jó gondolat van benne és csak remélni tudom, hogy az idei év soron következő verseskötetei is legalább ilyen meggyőzőek lesznek. 

Mircea Cărtărescu: Miért szeretjük a nőket?

Mircea Cărtărescu: Miért szeretjük a nőket?

A legrégebbi várólistás könyvem és egyben az első olvasmányom román szerzőtől. A címadó novellát még 15 évesen olvastam eredeti nyelven, majd megpróbáltam lefordítani – vitatható, hogy milyen sikerrel. Lényeg a lényeg, nem vakon vágtam bele, voltak bizonyos prekoncepcióim, ugyanakkor nagyon kíváncsi voltam, hogy mit is tud adni az egyik leghíresebb kortárs román szerző. Röviden: imádtam. Gyönyörű mondatokat írtam ki belőle és tetszett a hangvétel is. A cím igencsak árulkodó, mégis meglepődtem, hogy gyakorlatilag tényleg az összes novella nőkről szól. Régi szerelmek, futó kalandok, egy metrón utazó gyönyörű nő, akivel még csak nem is váltott szó a szerző. Igen, néha túlidealizált és túlszínezett, mégis nagyon őszinte marad. Mintha közvetlenül az olvasó mellé ülne és úgy mesélné el ezeket az intim történetfoszlányokat. Csak ajánlani tudom.

Kurt Vonnegut: Virágvasárnap

Kurt Vonnegut: Virágvasárnap

Gimnazistaként Vonnegut volt a kedvenc szerzőm, rajongtam minden könyvéért. Azonban volt pár kimaradt műve, így gondoltam bepótlom ezeket az elmaradásokat, pláne ha éppen fut rá egy Molyos kihívás is. A Virágvasárnap olvasása közben valahogy elmaradt a katarzis, és sajnos nem ez volt az első eset, a pár éve olvasott Időomlást gyakorlatilag végigszenvedtem. Hiába a megszokott fanyar humor, nem tudom eldönteni, hogy a gyengébb művei maradtak-e vissza vagy egyszerűen csak "kinőttem" volna belőle és már nem tud annyit adni, mint régen. Ez a könyve egyébként egy kollázs jellegű önéletrajzi gyűjtemény, ami nagyrészt egyetemi évfolyambúcsúztató beszédekből, előadásokból és előszavakból épül fel. Ezeken a szövegeket keresztül ismerhetjük meg Vonnegut gondolatait a vallásról, háborúról, gazdaságról, a Föld pusztításáról, az irodalomról, az írás folyamatáról, a saját könyveiről és a családjáról is. Vannak benne velős gondolatok, de lehet, hogy a későbbiekben inkább visszatérek az egyik régi kedvenc Vonnegut regényemhez. 

Anne Berest – Audrey Diwan – Caroline de Maigret – Sophie Mas: Legyél te is párizsi nő

Anne Berest – Audrey Diwan – Caroline de Maigret – Sophie Mas: Legyél te is párizsi nő

Májusban szerettem volna valami könnyedebb, lazább könyvet is olvasni, ha már itt van a tavasz és a Legyél te is párizsi nő tökéletes megfelelt a célnak. Humoros, szórakoztató kis könyv tele hangulatos, stílusos fotóval. Könnyen olvasható, akár egy délután alatt is be lehet fejezni. Van egy egészen sajátságos párizsi hangulata, mintha csak kiülnél a barátnőiddel egy teraszra beszélgetni és iszogatni egy jót. Szó esik itt a divatról, kapcsolatokról, arról, hogyan kell tökéletes vacsorát adni, hogy milyenek a párizsi nők a volán mögött, milyen anyák vagy hogy hogyan hitethetjük el a pasinkkal, hogy megcsaljuk. Nyilvánvalóan nem veszi magát komolyan, viccet csinálnak a sznobizmusukból és az önellentmondásaikból és éppen ez a könnyed, játékos hangvétel adja a báját. Kellemes kikapcsolódás nyújtott és bár nem hiszem, hogy valaha újraolvasnám, a recepteket ki fogok próbálni. 

Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

Ritkán olvasok önismereti könyveket, egy kezemen meg tudnám számolni őket, Herendi Kata és Szabó Eszter Judit könyvét viszont mindenképpen meg akartam szerezni. Két dologgal tűnt ki. Először is a témák nagyon jól lettek összeválogatva. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint például hogyan kezelhetjük a kudarcokat vagy hogy miért nem tudjuk elengedni a múltat. Mindegyik téma fontos és bizonyára mindannyian küzdöttünk már ezekkel a problémákkal, de ahelyett, hogy egyszerű, de hangzatos varázsmegoldásokat kínálna, tényleges technikákat, praktikákat mutat be, amiket a mindennapokban is alkalmazhatunk. Tetszik ez a gyakorlati megközelítés és hogy olyan kérdéseket tesznek fel az egyes fejezetekben, amik önvizsgálatra késztetnek. Elgondolkodtató és fontos könyv, amiből sokat tanultam és amit biztos, hogy évek múlva is elő fogok venni. 

Ha nem szeretnél lemaradni, kövess Facebookon
plusz tartalmakért pedig látogass el az Instagram oldalamra.


You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Hú, mennyi jó könyvet olvastál :) Az Esték a cirkuszban engem is érdekel a mágikus realizmus zsáner miatt, ahogy a Száz év magány is. Azzal körülbelül tíz éve megpróbálkoztam, de akkor nem éreztem nekem valónak, talán majd most.. Szerb Antal is nagyon érdekel mostanság, ez a cottagecore kifejezés meg engem totál elkerült :D Pár hete hallottam csak róla, de nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vannak könyvek, amikkel várni kell, én az Ulyssest halogatom már tíz éve, de még nem mertem magam rászánni, várom a megfelelő alkalmat. :D De nagyon ajánlom egyébként a Száz év magányt és Szerb Antalt is, remélem tetszeni fog mindkettő. :)

      Törlés