Környezetbarát és zero waste praktikáim

almával teli vászon bevásárlótáska

Nagyjából másfél évvel ezelőtt kezdtem el tudatosan odafigyelni arra, hogy a mindennapjaimat fenntarthatóbbá tegyem. Az már régóta természetes volt, hogy kerülöm a műanyag zacskókat és hogy szelektíven gyűjtöm a szemetet, de ahogy egyre többet lehetett olvasni a zero waste életmódról, rájöttem, hogy az életemben rengeteg más olyan terület van, ahol csökkenthetném az ökolábnyomom. Ezek sokszor csak apróságok, de egy életmódváltást apró lépésekben érdemes elkezdeni. Úgyhogy összegyűjtöttem most, mik azok a környezetbarát praktikák, amiket az elmúlt egy év alatt alkalmaztam, hátha inspirációt tudtok meríteni belőle.


Vásárlás

Kétszer is átgondolom, hogy valóban szükségem van-e egy termékre

Ez talán az első és legfontosabb szemléletmódbeli különbég, hiszen a túlfogyasztás és felhalmozás felesleges terheket ró a környezetre. Épp ezért igyekszem csak olyan dolgokat vásárolni, amikről tudom, hogy sokáig velem fognak maradni.

Elkerülöm a fast fashion üzleteket

Fast fashion boltok helyette használtan szerzem be a ruháim legnagyobb részét, de a célom, hogy teljes mértékben kiiktassam a fast fashiont az életemből. A divatipar a második legszennyezőbb ágazat az olajipar után, így különösen fontos, hogy újragondoljuk ruhavásárlási szokásainkat.

Bevásárláshoz vászontáskákat használok

Mivel a vászontáskák nemcsak, hogy kényelmesek, de még jól is néznek ki, így igazából vásárláson kívül is sokat hordom őket. Több méretű táskát is beszereztem már, a legrégebbi például tíz éves és még mindig nagyon jól tartja magát.

A minőségért hajlandó vagyok többet fizetni

Azzal, hogy minőségi termékeket vásárolunk, hosszútávon akár spórolni is lehet. Elvégre nem mindegy, hogy egy hűtőt öt vagy húsz év után kell lecserélni.


Konyha

Beszereztem pár zöldség- és gyümölcstasakot

A többször használatos zöldség- és gyümölcstasaknak köszönhetően nem kell minden alkalommal műanyagzacskót letépnem három szem paradicsomnak. Ha mégis rá vagyok kényszerülve, mert felkészületlenül jutottam el a boltba, elteszem a zacskót és később újrahasználom. 

Kerülöm a műanyagba csomagolt élelmiszereket

Ha van rá lehetőség, üveget vagy konzervet választok, de persze az a legjobb, ha csomagolásmentesen, saját tárolóba sikerül vásárolni. 

Nem dobom ki az üvegeket.

A befőttesüvegeket félreteszem és újrahasználom. Lehet, hogy így nem lesz olyan stílusos zero waste kamrám, mint amiket Instagramon lehet látni a rengeteg szedett-vedett befőttesüvegemmel, de ez a praktika sokkal közelebb áll a valódi zero waste mentalitáshoz.

Csökkentettem a húsfogyasztásomat

A héten legalább egy vagy két napom húsmentes, de van, hogy több is. Ha pedig húst fogyasztok, akkor elsősorban szárnyast vagy halat választok.

Helyi idénytermékeket részesítem előnyben

Törekszem arra, hogy amit megeszek, a lehető legkisebb távot tegye meg az asztalomig, ezért elsősorban magyar élelmiszereket vásárolok. Néha persze az én kosaramba is bekerül az avokádó vagy a szezonon kívüli spanyol paradicsom, de igyekszen ezen alkalmak számát minimalizálni.


Fürdő

Átváltottam a fa fogkefére

A fa fogkefére történő váltás bárki számára tökéletes első lépés lehet a zero waste életmód felé. Árban nagyjából megegyezik a hagyományos műanyag fogkefével, ráadásul a beszerzése sem problémás, hiszen már majdnem minden drogériában kapható.

Textilkorongokat használok arctisztításhoz

Mivel rendszeresen sminkelek, átlagosan napi 2-3 vattakorongot használtam fel, így célszerűnek tűnt a váltás. Használat után egyszerűen átöblítem meleg vízzel, majd a következő mosás alkalmával bedobom őket a ruháim közé. 

Szilárdsamponra váltottam

A szilárdsampon volt az első csomagolásmentes kozmetikum, amire áttértem. Fokozatosan vezetem be ezeket a termékeket, mert nem célom egyik napról a másikra tökéletes zero waste fürdőszoba kialakítani, hagyni kell időt a bőrömnek és a hajamnak, hogy alkalmazkodni tudjon az új termékekhez.

Szilárd szappant használok

A szilárd szappan egyelőre csak kézmosáshoz használom, mivel még mindig fogyasztom az ajándékba kapott flakonos tusfürdőimet (szerencsére már az utolsónál tartok!). Az albérlőtársaim korábban a legkisebb méretű pumpás szappanokat használták, ami rengeteg szeméttel jár, de amióta kihelyeztem egy szilárd szappant, azóta ez lett az új sztenderd. 

Lecseréltem a hajtógázas dezodoromat és a szárazsamponomat

Dezodorból jelenleg golyósat használok, bár ez csak átmeneti állapot, szeretnék kísérletezgetni a tégelyes változatokkal is. Szárazsamponból könnyebben ment a váltás, szintén a Lushnál sikerült beszereznem egy nagy, flakonos kiszerelést, ami bőven elegendő egy évre is. Viszonyításképpen megjegyezném, hogy a fújós változatokat korábban két-három havonta kellett újravásárolnom.

Intimkehelyre váltottam

Az intimkehelyre történő váltás lett életem egyik legjobb döntése. Meglepően könnyű a használata és ezerszer kényelmesebb, praktikusabb. Szeretnék erre egy külön bejegyzést is szentelni, ahol kifejtem a tapasztalataimat és kitérek a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, mert azt látom, hogy bár sokan gondolkodnak a váltáson, félnek tőle.
A fém borotvát 11 ezer forintért sikerült beszereznem, plusz előre megvettem mellé egy csomag pengét is, így nem nevezném olcsó alternatívának, de hosszú távon bőven megtérül az ára, hiszen kis szerencsével életem végéig használhatom a hagyományos biztonsági borotvát.


Takarítás

A tönkrement pólóimból mosható rongyokat készítettem

Azzal, hogy a régi felsőimet portörlő rongyként használom, meghosszabbítom a ruhák élettartamát. Portörléshez ugyanolyan jól funkcionálnak, mint az eldobható papírtörlőkendők, és a legjobb, hogy teljesen ingyen jutottam hozzájuk.Ha nem szeretnél lemaradni, kövess Facebookon,
plusz tartalmakért pedig látogass el az Instagram oldalamra.

You Might Also Like

4 megjegyzés

 1. Jó volt ez a poszt, sokat lehet belőle tanulni. tavaly októberben én is nekiálltam, de sajnos volt, aminél elakadtam... Pl. a szelektív hulladékgyűjtés. Csináltam kb. 5 hónapig, amikor másodjára jártam úgy, hogy hiába zártam össze a szemetet, amit kitettem, sajnos abban az egyetlen napban, amikor jöttek érte a kukások, hatalmas szél volt, elfújta, kilyukasztotta a szemeteszsákomat és az egész utca az én papírjaimmal és műanyagaimmal volt tele.. meg is kaptam érte a magamét, ugyanis munka mellett csak este 7 felé érek haza, így nem tudtam összeszedni se időben... Azóta sajnos visszaszoktam a normál szemétgyűjtésre, mert ezt így nem tudom vállalni, hogy csak havi egyszer jönnek érte, és ha pont szél van, nem tudom kitenni. Vagy tegyem két-három szemeteszsákba pluszba? De akkor nem ugyanott vagyok, hogy felesleges műanyagot használok fel? Sajnos szelektív gyűjtőhely nincs, csak 30 km-rel arrébb. Szóval nem tudom, mit csináljak.

  A fa fogkefére én is átálltam, illetve most egy olyat vettem muszájból, ami újrahasznosított műanyagból készült.
  A műanyag zacskót magam is kerülöm, de van, amikor nem tudom kikerülni. Pl. zöldségvásárlásnál, ahol le kell mérni és rá kell ragasztani a címkét... ezt hogy védjem ki? Ha saját szatyorral megyek, hova ragasszam a címkét? Sajnos - mivel ingázom - külön zöldségeshez nem tudok elmenni, mert addigra rég bezár.. Maximum a munkahelyem közelében tudok így bevásárolni, amit meg is szoktam tenni.
  Mindenesetre próbálkozom, én pl. már csak állatkísérlet-mentes termékeket is veszek, és semmivel sem rosszabbak ezek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, sajnos nem lehet mindenhol olyan könnyen megoldani a szelektív hulladékgyűjtést sem. Talán ha lenne valami környezetbarátabb alternatíva a műanyag szemeteszsákra akkor nyugodtabb szívvel lehetne külön, több zacskóban gyűjteni. Ez egy olyan dolog, amit tervezek, hogy alaposabban utánanézek. De sok hasonló dilemma van még egyébként, mert több olyan dolog van, amiről azt hisszük, hogy jót tesz a környezetnek, de ugyanúgy megvan annak is a hátránya, mint a bambuszfogkefe esetében is. Jobb lenne, ha olyan fából készülne, ami helyi és nem kellene ilyen nagy távot megtennie, de ott szerintem a bambusszal még mindig jobban járunk, mert az legalább le tud bomlani. De ezekről lehetne vitatkozni, nem olyan egyértelmű sokszor mi a helyes döntés.
   Én a Sparban vettem zöldséges szatyrot, azokon van egy külön címkére kijelölt hely, de vettem már természetes anyagból készült szatyrot is csomagolásmentes boltban, és simán ráragasztottam ugyanúgy. Annyi, hogy figyelni kell, nehogy lecsússzon róla, mert nem tud ugyanúgy megtapadni azon a felületen, de ez minimális odafigyeléssel kiküszöbölhető.
   Jó hogy említed az állatkísérlet mentes kozmetikumokat, elfelejtettem felírni, de már én is csak olyan termékeket vásárolok és egyáltalán nem érzem a hátrányát.

   Törlés
  2. Sokaktól hallottam, hogy a Sparban vettek ilyet, de én sose láttam ezt nálunk :O De tervezek beszerezni vagy akár varrni magamnak egy kis zöldséges szatyrot, amire ráragaszthatom a címkét, hogy aztán le is tudjam szedni :)
   Igen, nehéz olykor eltalálni, mivel segítünk igazán, de ha már próbálkozunk, akkor többet teszünk, mint aki csak legyint :)
   A bambusz fogkefébe bele se gondoltam így eddig, de tényleg nagyon igaz, amit írtál..

   Törlés
 2. Jó lenne, ha az emberek erre törekednének, de a legtöbbek oda se figyel. Bosszantó, hogy pár napja vettem egy borotvát ajándéknak, mely 5 rétegnyi csomagolásban volt elhelyezve

  VálaszTörlés