Hangolódjunk az őszre | Programok, filmek, könyvek

őszi sütőtökös pite

Megérkezett az igazi őszi idő, aminek elmondhatatlanul örülök, hiszen ez messze a kedvenc időszakom. Végre elő lehet venni a bakancsokat, sálakat és kötött pulcsikat a nagy őszi sétákhoz vagy ha beüt az igazi rossz idő, akkor vissza lehet vonulni az otthon kényelmébe, bekucorodni puha takaróval és könyvvel. Ez a tökéletes alkalom arra, hogy lelassuljunk, feltöltődjünk és hódoljunk a kreatív hobbinknak. Hogy némi ötletet adjak ahhoz, hogyan is tudunk ráhangolódni az évszakra, összeszedtem pár őszi slow living tippet illetve könyv-, film- és videojátékajánlót, csak hogy legyen mivel elütnünk a szabadidőnket.

Lelassulás

Általános tanácsként elmondható, hogy életünk ritmusát mindig az adott évszakhoz érdemes igazítani. Az ősz még mindig elég mozgalmasnak mondható, de egyre több időt töltünk otthon, így fontos, hogy megfelelő környezetet biztosítsunk a pihenéshez. Nekem mindig bevállnak a hygge kellékek; némi hangulatfény, lampionok és gyertyák, puha, meleg anyagok és persze a kényelem. Ezután jöhet minden más. Amit még fontosnak tartok itt megemlíteni, hogy ez az időszak az önreflektálás ideje. Érdemes ilyenkor lelassulni és elszámolni az érzéseinkkel, amiben hatalmas segítséget nyújthat egy napló. Mindig küszködök azzal, hogy megtaláljam a számomra ideális megoldást, de igyekszem nem túl szigorúan venni ezt a feladatot és csak akkor írok, ha úgy érzem, hogy szükségem van rá. Persze mindannyiunknak más igényei vannak, így idővel lehet csak kitapasztalni, hogy kinek melyik módszer válik be. Praktikus a digitális, ugyanakkor gondoljunk bele, milyen gyakran szoktunk kézzel írni? Nálam szinte elenyésző az ilyen esetek száma, leginkább csak egy cetlire firkantok, de az az igazság, hogy van valami megnyugtató a kézírásban, így igyekszem átszoktatni magam legalább a naplóíráshoz.

Szezonális őszi menü

Az évszaknak megfelelő étkezésnek hála olcsóbban jöhetünk ki, finomabbakat ehetünk és nagyobb testi-lelki összhangra tehetünk szert. A testünk ilyenkor már elkezd a télre készülődni, így nem véletlen, hogy ahogy egyre hidegebbre fordulnak a napok, úgy kívánjuk egyre inkább a melengető, tápláló fogásokat. Zöldséges raguk, curryk, bármilyen olyan étel, ami gesztenyét, gombát vagy sütőtököt tartalmaz, almás és körtés piték, no meg a fahéjas tekercs, ami már látványra is tökéletesen megidézi az ősz eszenciáját. Idén szeretném rekreálni a Kristóf's Kitchen Vegan Wilderness névre hallgató fogását, ami egy gesztenyés gombás ragu aszalt paradicsommal és zsályával. Tavaly kóstoltam és isteni finom. No meg persze ott van a forró italok garmadája is. Forrócsoki mályvacukorral és ízesített kávék, főszerepben a pumpkin spice latte. Szeretek ilyenkor kipróbálni néhány különlegesebb, drágább teát is, hiszen néha bizony kell egy kis kényeztetés.

Programok

Azért szerencsére ősszel van élet a gyertyákon, könyvolvasáson is kávézáson túl is. Menjünk a szabadlevegőre és tegyünk egy nagy sétát a közeli parkban, ahova akár egy növényhatározót is magunkkal vihetünk amolyan gyerekkori nosztalgikus élmény gyanánt. Biciklizzünk vagy rollerezzünk el a legközelebbi piacra, ahol beszerezhetjük a friss alapanyagokat a hétvégi főzéshez. Kutassuk fel a bolhapiacokat, garázsvásárokat és antikváriumokat, ahol kincsekre vadászhatunk. És persze ne feledjünk el időt szánni a hobbijainkra is. Fessünk, zongorázzunk, táncoljunk, kezdjünk bele a régóta halogatott novellánkba vagy gyakoroljuk a varrást és alakítsuk át néhány megunt holminkat. Ezek mind olyan dolgok, amikre könnyű azt mondani, hogy persze, tudom, viszont csak akkor tapasztaljuk meg ezeknek a pozitív hatásait, ha ténylegesen nekiülünk és elkezdjük csinálni.  

harry potter könyvek gyertya


Könyvek

Szerintem ősszel érdemes a leginkább (újra)olvasni a Harry Potter sorozatot, de ha ez már unalmas lenne, akkor lenne még pár javaslatom. Forró tea mellé a Teáskönyvet ajánlom Okakura Kakudzó tollából. Lassú, filozofikus könyvecske, ami betekintést enged a teaszertartások és a teaizmus spirituális világába. De ugyanúgy remek választás lehet bármilyen klasszikus vagy kortárs szerző verseskötete, hiszen ez a legideálisabb időszak a versolvasáshoz. A versolvasás időt igényel, hogy el tudjuk gondolkodni a sorokon, nem lehet őket egy ültünkben "befalni". Lorca Cigányrománcok kötete egyik nagy kedvencem, olvassátok csak el ízelítőnek a Spanyol csendőrök románcát. Könnyedebb olvasmánynak  Meik Wiking: Hygge könyve is jó választás lehet, még akkor is, ha mindenki ismeri már a dánok boldogságtitkát. Nem más ez, mint egy gyertyákhoz és vastag zoknikhoz írt óda. Ha pedig valami kísértetiesre vágytok októberben a Halloween közeledtével, akkor a Drakulát feltétlenül olvassátok el. Olyan, mintha megsárgult leveleket olvasgatva próbálnánk megfejteni egy hátborzongató titkot. Engem teljesen magába szippantott.

Film, sorozat

Négy éve annak, hogy minden ősszel újranézem a Túl a kerítésen minisorozatot és még mindig képtelen vagyok betelni vele. Gyönyörűek a képek és a sorozat remekül megragadja az ősz hangulatát; a zizegő aranysárga leveleket, a varázslatos erdőt és az árnyékban megbúvó különös rejtélyeket. Ez a sorozat számomra a megtestesült ősz. Képi világban ugyancsak nagyon erős meleg árnyalatainak és babaház esztétikájának köszönhetően A fantasztikus Róka úr, akárcsak Wes Anderson másik filmje is, a Tenenbaum, a háziátok. Előbbi egy remek stop-motion animáció, míg utóbbi egy szomorkásan vidám történet egy különc családról. Ha pedig igazi bölcsész, dark academia hangulatra vágyunk régi könyvekkel és barna zakókkal, akkor a Holt költők társasága lesz a tökéletes társunk – én legalábbis idén egészen biztosan újra fogom nézni. Na és persze a Karácsonyi lidércnyomásról sem feledkezhetünk meg, igazi klasszikus Halloween és karácsony tájékán egyaránt. 

Videójáték

Bár mostanában már nem jut annyi időm játszani, mint régen, azért még így is megvannak az őszi kedvenceim. A pár éve nagy sikernek örvendő Stardew Valley a legpihentetőbb és legaranyosabb mind közül. Megunva a nagyváros nyüzsgő ritmusát, vidékre költözünk, hogy rendbe hozzuk megörökölt farmunkat, ahol kertészkedés mellett a bányákban kalandozunk és a helybeliekkel kötünk barátságokat. Nagyon hangulatos, teljesen magába tud szippantani. Szintén hatalmas kedvenc a Night in the Woods, ami egy történetalapú, komolyabb hangvételű játék gyönyörű animációval és színekkel, ami egyszerre vicces, elgondolkodtató és ijesztő. Ha pedig ti is szeretitek az újragondolt klasszikus meséket egy sötét csavarral megbolondítva, akkor próbáljátok ki az Alice: Madness Returnst. Alice próbálja feldolgozni szülei és testvérének tragikus halálát és mivel a képzeletében élő Csodaország reflektál érzéseire, ennek megfelelően egy eltorzult, darabjaira hulló Csodaországba pottyanunk. Sötét hangulatú ugyanakkor meglepően látványos világ, még ha a grafika kissé idejétmúlt is.
Ha nem szeretnél lemaradni, kövess Facebookon
plusz tartalmakért pedig látogass el az Instagram oldalamra.

You Might Also Like

0 megjegyzés