Tervek 2021-re

újévi célkitűzés 2021

Az újév rendszerint az újrakezdésről és a megújulásról szól. Vonzónak tűnik a gondolat, hogy tisztalappal indulhatunk, elhatározzuk, hogy 2021 tényleg remek lesz, még akkor is, ha az univerzum nem veszi figyelembe a naptári évek változását. Viszont az új év talán megadja a lendületet, hogy új perspektívából nézzük a dolgokat. Az elmúlt év bebizonyította, hogy a dolgokat máshogy is csinálhatjuk, mint ahogy azt eddig hittük, képesek vagyunk adaptálódni és alternatív megoldásokat találni még a legszorultabb helyzetekben is. Most talán az a legfontosabb, hogy a 2020-as tapasztalatainkat fordítsuk a hasznunkra és hozzuk ki a lehető legtöbbet az elkövetkezendő tizenkét hónapból. 


Reflektálás a 2020-as évre

Figyelembe véve, hogy mennyire rendhagyó év áll a hátunk mögött, érthető, hogy a dolgok nem egészen a tervek szerint alakultak. De még ha a megszokott kerékvágásban is haladt volna a 2020-as év, akkor is elégedett és büszke lennék magamra. Eredményes év volt; saját lakást vettem, összeköltöztem a párommal, elindítottam a blogot, cikkírónak jelentkeztem, sokat írtam és még többet főztem. Emellett pedig rengeteget tanultam — önmagamról és a világról egyaránt. Az se utolsó szempont, hogy néhány igazán remek könyvet olvastam idén. Mrs. Dalloway, Az órák, Normális emberek, Felhőatlasz, A titkos történet. Mind imádtam.

Igaz, hogy nem teljesült minden évelején kitűzött célom, de ez talán nem is baj. Egy év alatt is rengeteget változik az ember, és lehet, hogy ami évelején még egy izgalmas lehetőségnek tűnt, az félév múlva már nem is tűnik olyan fontosnak. Valahogy így jártam a videózással. Kezdetben motiváltnak éreztem magam, de idővel rájöttem, hogy megváltoztak az elképzeléseim azzal kapcsolatosan, hogy mi is a célom a videókészítéssel. És bár a gondolat még mindig ott motoszkál a fejemben, tudom, hogy még nem jött el az ideje.

Mégis a legfontosabb lecke, amit idén tanultam, hogy el kell engednem a tökéletesség és a folyamatos produktivitás iránti igényemet. Elvégre az élet nem egy végeláthatatlan to-do listből áll, időt kell hagyni, hogy jelen tudjunk lenni az adott pillanatban, hogy élvezni tudjuk az életet. Ezt 2020-ban a magam kárára tanultam meg, így idén néhány változást fogok beiktatni az életemben. Lassítás és tudatos jelenlét. Tudom, klissének hangzik, hogy minden napot úgy kell megélnünk, mintha ajándék lenne, de igaz. És idén igyekszem ehhez tartani magam. 


Tervek az új évre

2021-ben azt tartom a legfontosabbnak, hogy megtaláljam az egészséges egyensúlyt az életemben. Az írás és az önfejlesztés mellett szeretnék lelassítani, hogy időt tudjak hagyni magamnak a feltöltődésre, az énidőre és a tudatos jelenlétre. Emellett továbbra is folytatni fogom az utamat egy fenntarthatóbb, etikusabb életmód felé.

Egyensúly

Talán csak azért, mert a home officenak hála idén rengeteg időt töltöttem otthon, úgy éreztem, itt a remek lehetőség, hogy igazán produktív legyek. Mindennapra találtam magamnak plusz elfoglaltságot, munkát és alig hagytam időt magamnak arra, hogy fellélegezzek. Még a hobbijaimból is határidős feladatokat készítettem és rengeteg könyves kihívásra jelentkeztem, így a "pihenés" is teherré vált. Ez a feszített tempó hosszú távon nem fenntartható, így idén azon fogok dolgozni, hogy megtaláljam az egyensúlyt a munka és a pihenés között. 

Egészség, énidő

Nagyobb figyelmet szeretnék folytatni az egészségemre is. Egyrészt szeretnék többet mozogni és sportolni, a tavasz óta tartó otthoni munka miatt ugyanis egyre jobban érzem ennek a hiányát. A sportolási lehetőség jelenleg igencsak korlátozott, így az év első pár hónapjában elsősorban az otthoni tornára és a sétára fogok fókuszálni. A jógának és a meditációnak is szeretnék adni egy újabb próbát, hátha sikerül megszeretnem. Az étkezésemre is jobban oda fogok figyelni, több és változatosabb zöldséget és gyümölcsöt szeretnék fogyasztani és szívesen kipróbálnék több magyar termelői terméket is. Tavaly is hasonló céllal indultam, de aztán a spárga, medvehagyma és eper árak kissé elriasztottak. Úgyhogy igen, ez némi plusz kiadást fog jelenteni, de ha megengedhetem magamnak, akkor idén már úgy fogok tekinteni ezekre a kiadásokra, mint egy apró ajándékra, amivel meglepem és kényeztetem magam. Az arcápolási rutinomat is szeretném fejleszteni, hasznát venném pár igazán jó arcápolókrémnek, pakolásnak és szérumnak és talán nem ártana olykor egy kényeztető beauty napot tartanom otthon. 

Szelektálás

Minden eddigi költözésem során rádöbbentem, hogy több dolgom van a kelleténél. Több ruha, több könyv és annál is több apró kacat, amik csak a helyet foglalják. A legrosszabb, hogy jó pár olyan dolgom van, amiket már évek óta csak hurcolászok magammal, mégse szántam rá magam, hogy új otthont találjak neki. Úgyhogy az évvégére szeretnék megszabadulni a felesleges holmijaimtól (eladás, csere és adomány útján), mert semmiképpen sem szeretném tovább vinni őket a következő évre. 

Blog, írás és Instagram

A blogot továbbra is folytatni fogom, a terv pedig az, hogy mostantól kezdve kéthetente fogok új bejegyzéssel jelentkezni. Tavaly a heti egy cikket tűztem ki célul, ugyanis idén szeretnék több időt szánni a novellaírásra anélkül, hogy túlterhelném magam. A bloghoz egyébként rengeteg témaötletem van, szó lesz majd fenntartható magyar márkákról, állatkísérletmentes kozmetikumokról, életmód tippekről és néhány személyesebb témáról is. Emellett az Instagram oldalam is elég nagy változáson fog átesni. Tavaly inkább csak kísérletezgettem a különálló bloginsta profillal, de rájöttem, hogy nincs arra energiám, hogy két különálló Instagram oldallal foglalkozzak. Így úgy döntöttem, hogy (némi átalakítás után) visszatérek az eredeti személyes profilomra, ahol gyakrabban tudok majd mesélni az aktuális olvasmányaimról és megmutathatom a legújabb turis szerzeményeimet vagy az aktuális DIY lakás projektemet. Remélem, velem tartotok. :)


Nektek milyen terveitek vannak az új évre?Ha nem szeretnél lemaradni, kövess Facebookon
plusz tartalmakért pedig látogass el az Instagram oldalamra.

You Might Also Like

2 megjegyzés

 1. Boldog új évet kívánok neked! :) Nagyon inspiráló volt olvasni a terveidről, szurkolok, hogy valamennyi megvalósulhasson! Az Instagram oldaladat is követem egy ideje, úgyhogy különösen kíváncsi lettem, hogy említetted a DIY projektedet, meg más, engem érdeklő témákat - mind szuper izgalmasan hangzanak!

  Nem is maradt más hátra: hajrá és sok sikert, én pedig türelmesen várom a fejleményeket, és az új posztokat! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Boldog új évet Neked is! :)
   Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat. Azon leszek, hogy mindegyik terv teljesüljön, de én is nagyon várom, hogy megoszthassam majd veletek a megvalósult ötleteket :)

   Törlés